MOBILNOST

Mobilnost – stupanj pokreta u zglobu u svim anatomskim ravninama kretanja za koje je predviđen bez pojave restrikcija u okolnom tkivu. Da bi se moglo izvoditi vježbe ili fizičke aktivnosti bez pojave boli, restrikcija i ozljeda te postići puni opseg pokreta, potrebno je imati odgovarajuću razinu fleksibilnosti i mobilnosti. Mobilnost je izrazito bitna kako ne bi došlo do kompenzacije susjednog zgloba prilikom izvođenja raznih vježbi. Učestala pojava takvih kompenzacija može dovesti do ozljede. Loše razvijena mobilnost može također dovesti i do mišićnog disbalansa te uzrokovati da stabilniji segmenti tijela postanu mobilniji, preuzimajući dio funkcije nedovoljno mobilnih segmenata na sebe. Zato je bitno da mobilnost uvedete u svoj program treninga. Stabilnost predstavlja otpor svih sustava u tijelu na utjecaj vanjskih sila, kako bi ostali nepromijenjeni.

Zglobovi u našem tijelu mogu biti dominantno mobilni i stabilni.

Podjela zglobova po ulogama:
GLEŽANJ – mobilan
KOLJENO – stabilno
KUK – mobilan
LUMBALNI DIO KRALJEŽNICE (DONJI DIO) – stabilan
TORAKALNI DIO KRALJEŽNICE (PRSNI DIO) – mobilan
RAME – mobilan i stabilan


VJEŽBA ZA BOLJU MOBILNOST ZGLOBA KUKA


Primjer vježbe koja se izvodi prije izvođenja čučnja.

Položaj iskoraka, zadnje koljeno blizu poda, a prednje pod kutem od 90 stupnjeva. Gurati prednje koljeno lateralno prema van do maksimalnog opsega pokreta u kuku i pritom paziti da je stopalo čvrsto na podlozi. Prilikom izvođenja pokreta stiskati zdjelicu prema naprijed. Mogu se koristiti i elastične trake kako je nacrtano na slici radi boljeg postizanja pozicije koljena lateralno prema van.


VJEŽBA ZA BOLJU MOBILNOST TORAKALNOG DIJELA KRALJEŽNICE



Primjer vježbe koja se izvodi prije nekog potiskivanja opterećenja iznad glave.

Kleknuti koljenima na pod paralelnim stavom, jedan dlan je čvrsto na podlozi, drugi na potiljku, vršiti pokret vanjske rotacije ramena do maksimalnog opsega pokreta. Pripaziti da se ne bi događala rotacija u kukovima.


VJEŽBA ZA BOLJU MOBILNOST RAMENOG ZGLOBA



Primjer vježbe koja se izvodi prije bilo kakve vježbe za mišiće ramena ili ramenog pojasa.

Stati paralelnim stavom u lagani raskorak, provući ruku kroz elastičnu traku do pozicije ramena, staviti šaku na leđa, stati u pretklon naprijed i gurati gornji dio tijela dolje prema podlozi dok traka povlači zglob ramena na drugu stranu te pritom pripaziti na neutralnu poziciju kralježnice.

Robert Buronji