KAKO PRAVILNO POČETI TRENIRATI U TERETANI – 1. FAZA

Početnik ste i krenuli bi trenirati, ne znate kako i od kuda početi, a imate volju?
Prvenstveno ćemo napraviti procjenu i povesti računa o sljedećih nekoliko stvari o kojima trebamo povesti računa prije bilo kakvog razmišljanja o težinama i treningu sa utezima.
Trening sa opterećenjem u teretani, ako nemate nikakva prethodna iskustva, ne bi nikako trebali početi sa teškim, kompliciranim vježbama i navaliti odmah na kilaže (ego lifting) već treba adekvatno prilagoditi tijelo za trening sa utezima. Prvo što trebamo gledati je kakvo nam je držanje tijela, kolika nam je ravnoteža i kolika nam je mobilnost, opseg pokreta između zglobova ili unutar skupine zglobova bez kompenzacija i boli. Ako nam je držanje loše, onda nema svrhe još i takvo držanje dodatno opteretiti, potencirati jer nam je cilj prvenstveno bolje se osjećati , pa moramo poraditi na tome. Postoji jako puno raznih , korektivnih vježbi sa vlastitom težinom za poboljšanje mišićne izdržljivosti i funkcije trupa koje trebaju biti dominantne, kroz razne varijante upora i puzanja, također i fleksibilnosti te ravnoteže. Nakon toga možete i primjenjivati razne vježbe sa elastičnim trakama za pojedine dijelove tijela , kao i mala opterećenja sa slobodnim utezima. Na taj način pokušavamo proći cijelo tijelo, kako bi ga adekvatno adaptirali i pripremili na trening sa utezima. Takav proces obično traje od 3 do 6 tjedana, ovisi o inicijalnom stanju u kakvom smo krenuli.


Izrazito je važno ovako početi iz razloga da bi izbjegli razne kompenzacije u pokretu i disbalanse jer se tako vrši pokret dijelovima tijela koji nisu predviđeni za to, pa obično prvo dolazi do pojave boli, koja je alarm i ako ju ignoriramo dovoljno dugo i do raznih ozljeda, a na koncu konca i degenerativnih promjena koje nikako ne želimo jer treniramo zbog zdravlja i poboljšanja kvalitete života.

Tek nakon što smo naučili kako pronaći i zadržati neutralan položaj i kako se pravilno držati te razvili adekvatni opseg pokreta i fleksibilnost mišića, možemo početi učiti pravilnu izvedbu i kako se pravilno kretati putem temeljnih obrazaca kretanja kojih ima 5, a to su:

-čučanj
-iskorak
-potisak
-povlačenja
-rotacije


Pokrete preporučam prvenstveno vlastitom težinom i uvijek na početku treninga dati prednost onim kompleksnijim, a kasnije kako odmiče vrijeme treninga onim lakšim i jednostavnijim, no tome ćemo više sljedeći puta. Treniramo da bi nam bilo bolje i lakše, a tijelo sve pamti, stoga i sve što traje treba polako i postepeno razvijati da bi takvo postignuto stanje mogli onda lakše i zadržati te održavati kroz dugi niz godina i u starosti biti u mogućnosti ne ostati na teret bližnjima.

Robert Buronji