STABILNOST, MOBILNOST I TESTIRANJA

1.Uvod
Drago mi je da je u zadnje vrijeme sve veća svijest o ove dvije sposobnosti s kojima se treba pozabaviti prije nego što počnemo sa bilo kojom vrstom aktivnosti i treninga da bi prevenirali ozljede jer svaki naš zglobni sustav je dominantno stabilan ili dominantno mobilan, osim ramena koje stabilno i mobilno te kao takvi čine lokomotarni sustav funkcionalnim koji omogućava pojedincu obavljanje svakodnevnih bazićnih aktivnosti bez ozljeda. Da bi mogli doprinijeti unaprjeđenju kvalitete života djece i mladih znači ukazati im na komparativne prednosti uvođenja metoda za testiranje, korekciju i unaprjeđenje funkcionalnog pokreta u sve segmente organiziranog tjelesnog vježbanja. Smanjena kvaliteta pokreta je i smanjena pretpostavka za razvoj bilo kakvih performansi (M., Verstegen; P. Williams, 2007). Prije svega da objasnimo što je stabilnost, a što mobilnost.

STABILNOST
je sposobnost kontrole jakosti i snage i sposobnost odupiranja lokomotornog sustava na utjecaje vanjskih sila. Prilikom izvođenja pokreta potrebno je zadržati posturalnu stabilnost kinetičkog lanca sa određenom mobilnošću u pojedinim zglobovima.

MOBILNOST
je puni opseg pokreta u zglobu ili regiji tijela, u svim osima koje su fiziološki moguće unutar zgloba bez pojave restrikcija i kompenzacija u okolnom tkivu. Održavanjem iste smanjujemo napetost u mišićima i eliminiramo bol te poboljšavamo jakost, snagu, agilnost i brzinu te fleksibilnost i koordinaciju.

Podjela zglobova po tim sposobnostima:
gležanj – mobilnost
koljeno – stabilnost
kuk – mobilnost
lumbalni dio kralježnice – stabilnost
torakalni dio kralježnice – mobilnost
glenohumeralni zglob (rame) i scapulotorakalni zglob (lopatica) – moblinost i stabilnost

Ukoliko nismo dovoljno stabilni ili mobilni dolazi do kompenzacije i nepravilnog izvođenja pokreta, pa je i naša mogućnost izvedbe kudikamo smanjenja i u konačnici dolazi do ozljeda jer dolazi do disfunkcionalnosti gdje ne bi trebalo. Ako torakalnom dijelu kralježnice nedostaje mobilnosti, lumbalni dio to kompenzira i nije dovoljno stabilan. Prvenstveno trebamo početi sa dijelovima tijela i poraditi zasebno na njihovoj stabilnosti/mobilnosti i teko onda preći na tijelo u cjelini. Postoji nekoliko standardiziranih protokola testiranja mobilnosti, stabilnosti i učinkovitosti LMS-a poput FMS-a (Functional Movement Screen), The Star Excursion Balance Test (SEBT) i Y Balance Testa


2. Funkcionalna procjena pokreta (FMS; Functional Movement Screen)
jest dijagnostička metoda za procjenu učinkovitosti lokomotornog sustava, a najviše se odnosi na procjenjivanje stabilnosti i mobilnosti različitih dijelova tijela (Cook,2010; Džeko i Milanović, L, 2010).
Iako se počeci te metode bilježe od 1995. godine, kada su Gray Cook i Lee Burton pokušali poboljšati suradnju fizikalnog terapeuta, liječnika i trenera, u posljednje vrijeme postaje neizostavan dio baterije testova trenera vrhunskih sportaša diljem svijeta. Temeljni razlog za primjenu te metode jest
da u testiranjima vrlo često nedostaju bazični ljudski pokreti preko kojih bi se na precizniji način mogli utvrditi mogući deficiti.

FMS se bazira na sedam osnovnih testova pomoću kojih se dijagnosticiraju ograničenja u mobilnosti i stabilnosti ispitanika te različite asimetrije (npr. Između lijeve i desne strane tijela). Filozofija FMS-a zagovara tezu da svaki mišić i zglobni sustav mora obavljati svoju temeljnu funkciju, kako bi tijelo kao cjelina funkcioniralo na učinkovit način (Cook, 2003). Također, ljudski lokomotorni sustav nije moguće tretirati kao skup nezavisnih dijelova, nego kao povezan i međusobno ovisan sustav koji u cijelosti ovisi o svakom svojemu dijelu pa tako i najmanjemu (Myers,2001).
Upravo se zato vrlo često događa da problem nije na mjestu gdje boli, nego je najčešće bolno mjesto samo posljedica nekog drugog disbalansa u stabilnosti ili mobilnosti, a FMS je odlična baterija testova za prikupljanje objektivnih podataka o ispitanikovim kvalitetama obrazaca najosnovnijih kretnji, odnosno osigurava sredstva za identifikaciju slabijih karika u ljudskom tijelu te pronalazi rješenja za moguće probleme. Ovaj sustav primjenjiv je u prevenciji ozljeda vrhunskih sportaša, a ima i izuzetan značaj u poboljšanju sportske izvedbe. Ako je u sportaša postignuta dobra postura (držanje tijela), osigurana ravnomjerno razvijena jakost mišića i fleksibilnost (bez većih razlika između lijeve i desne strane tijela te dobar omjer između prednje i stražnje strane tijela) te dovoljno razvijena ravnoteža, onda se to može smatrati tijelom koje može podnijeti intenzivan trening u vrhunskom sportu.
Potrebna je palica, daska (dimenzija 121 cm dužine, 15 cm širine, 5 cm visine)i podesiva prepreka. Svaki od testova ocjenjuje se brojčano od 1 do 3. Tako ispitanik može imati najviše 21 bod, a najmanje 7 bodova. Testovi su sljedeći: duboki čučanj,prekorak preko prepone, iskorak na liniji, prednoženje iz ležanja na leđima, sklek, rotacijska stabilnost u jednonožnom uporu klečećem i test mobilnosti ramena (vidi detaljnije u Džeko i Milanović, L, 2010).


3. Movement Balance System (MBS)
MBS paket testova sadrži ukupno 15 testova, od čega 7 testova procjenjuje funkcionalnost temeljnih pokreta, 3 testa procjenjuju eventualne pojave boli (zglob ramena i lumbalni dio kralježnice) te 3 testa procjenjuju dinamički i statički balans. Ovaj paket testova ima zadatak procijeniti funkcionalnost pokreta te prepoznati slabe karike u temeljnom pokretu, ako ih ima. Procjena funkcionalnosti pokreta je procjena stabilnosti i mobilnosti, što predstavlja početnu točku za adekvatno izbalansiran program za razvoj motoričkih i funkcionalnih sposobnosti te optimalnog održanja posturalnih. Konkretnije, ovim testiranjem želimo otkriti slabu kariku u lancu koji se zove pokret. Ta slaba karika može biti sadržana u nedovoljnoj zglobnoj pokretljivosti, naglašenoj asimetriji lijeve i desne strane funkcioniranja tijela, nedovoljnoj fleksibilnosti mišića te slaboj mobilnosti i stabilnosti zglobova.
Originalnost se MBS testova prije svega ogleda u činjenici da će vam ovo testiranje pomoći da postanete svjesniji svojih slabih karika ukoliko ih imate, kako vam tijelo funkcionira i kako ćete svoje tijelo najbolje trenirati. MBS testiranje predstavlja temelj cjelokupnog sustava testiranja jer ovi testovi procjenjuju temeljne čovjekove pokrete koji povezuju sve rekreativne i sportske specifične kretnje. MBS testiranje namijenjeno je svima koji žele provjeriti funkcionalnost svojih temeljnih pokreta. Sportašima je to preduvjet za dobar funkcionalni trening i kvalitetu sportske izvedbe, dok je djeci namijenjeno za stabilizaciju i unaprjeđenje zdravog i pravilnog rasta i razvoja u najsenzibilnijim fazama sazrijevanja. MBS Dijagnostikom otkrivaju se intrinzični (unutarnji) rizični čimbenici za otežan pokret koji s vremenom dovodi do pojave boli i ozljeda te umanjuju rizik svakog treninga.


4. The Star Excursion Balance Test (SEBT)
jednostrana ravnoteža i dinamična neuromuskularna kontrola su itekako potrebne za bilo koji sport.
Disfunkcionalni jednostrani stav je daleko identificiran kao veliki rizik za ozljede u sportu.
Star Excursion Balance Test (SEBT) je dinamički test koji zahtijeva snagu, fleksibilnost i propriocepciju. Cilj SEBT testa je zadržati stav na jednoj nozi dok pokušavamo postići što je moguće dalji stav na drugoj nozi. Test se koristi za mjerenje tjelesnih performansi i usporedno sposobnosti ravnoteže u mnogim različitim sportovima te za detektiranje kronične nestabilnost pojedinog gležnja.
Za uporabu i pregled kliničkih rezultata, pomoću testa dobijete veliku količinu informacija u najkraćem vremenskom roku. Dakle, prednji, posteromedialni i posterolateralni pravci važni su za detektiranje kronične nestabilnosti gležnja i povećanog rizika za ozljede donjih ekstremiteta.

Test izvorno uključuje osam smjerova, dok stojite na svakoj nozi, ali faktor analiza je pokazala da je samo jedan smjer dosega (posteromedial) bio je u stanju precizno identificirati subjekte sa kroničnom nestabilnosti gležnja dobro kao i sa izvođenjem u svih osam smjerova.


5. The Y Balance Test™
sastoji se od postolja platforme za koju su vezana tri komada PVC cijev u prednjem, posteromedialnom i posterolateralnom dosegu smjera. Stražnje cijevi su smještene 135 stupnjeva od prednjih cijevi sa 45 stupnjeva između stražnje cijevi. Cijevi su označene svakih 5 milimetara za mjerenje. Subjekt gura ciljnu metu (indikator dosega) duž cijevi koja standardizira visinu dosega (tj. koliko je daleko od tla noga sa kojom dosežemo ), ciljna traka ostaje na mjernoj poziciji koju smo dosegli nakon obavljanja testa, što nam pomaže u preciznijem određivanju dosega udaljenosti.

Y Balance Test ™ je razvijen za rješavanje nekih od ograničenja tradicionalne metode SEBT ispitivanja. Indikator dosega, standardni domet visina od tla, preciznost definiranja prolaz / pad kriterija, mogućnost indikatora dosega da ostane na poziciji označen ciljnom trakom i mjerenjem nakon izvedbe poboljšava preciznost mjerenja. Te značajke omogućuju da se usmjerimo više na promatranju subjekta i samu kvalitetu pokreta. Ako smo bili više usredotočeni na kretanja i praćenje stava pokreta nogu, bilo je gotovo nemoguće istovremeno precizno označiti doseg udaljenosti. Osim toga, tijekom razvoja testiranja protokola, bilo je teško utvrditi koliko je kretanja na stajnoj nozi dopušteno u uspješnom ispitivanju (tj bilo je teško odrediti ako / kada se peta ili prednja noga zapravo podiže s površine). Dakle, subjektu se dopusti dizanje peta sa podloge kako bi poboljšali ponovljivost i standardizirane postupke ispitivanja, tako da se rezultati mogu usporediti među studijama sve dok nožni palac ostao usklađen s polaznom trakom na prednjoj točci platforme.


6.Rekviziti za trening mobilnosti i njihova pravilna uporaba
ima ih dosta, ali navesti ću neke koje često koristimo:
-„foam roller“ valjak, rekvizit razine 1 koji koristimo sa početnicima i djecom, kada nema prisutnosti boli. Tehnika izvedbe stisni i opusti, valjanje pod pritiskom i razbijanje

– „lacrosse ball“ loptica, rekvizit razine 2 koji koristimo sa srednje naprednim vježbačima i kao progresija za dalje te kada želimo prodrijeti dublje u tkivo i puno efektivnije. Tehnika izvedbe stisni i opusti, valjanje pod pritiskom i razbijanje i uvijanje

-„rouge monster band“ elastična traka rekvizit razine 2 koji koristimo kada želimo pravilno pozicionirati određeni zglob i ograničiti zglobnu čahuru te na taj način poboljšati tehniku izvedbe

-„gemini“ manji valjak, kao 2 spojene loptice rekvizit razine 3, jako tvrd i isto tako efektivan koji koristimo kada želimo doprijeti duboko u područje boli i opustiti ga te povećati opseg pokreta i poboljšati kvalitetu izvedbe pokreta. Za ciljana područja i otkočenja, najčešće torakalni dio kralježnice. Tehnika izvedbe stisni i opusti, valjanje pod pritiskom, razbijanje i skidanje

Bitno je da se valja u smjeru kako idu vlakna, a ne obrnuto preko njih jer se funkcija mišića i mišićne fascije smanjuje, postaju izduženi i manje funkcionalni.


7. Zaključak
Kroz ovaj rad želja mi je ukazati na važnost tjelesne aktivnosti za unaprjeđenje kvalitete života i zdravlja. Kroz unaprjeđenje osnovnog funkcionalnog pokreta postići ćemo poboljšanje temeljnih performansi kao što su motoričke i funkcionalne sposobnosti! Današnji način sedentarnog života duboko ostavlja negativan trag na kvalitetu života. Stoga je izrazito važna mogućnost dijagnostike kroz navedene testove, ovisno o potrebama, kako bi mogli što bolje programirati bilo koju vrstu treninga za pojedinca ili grupu.
FMS je daleko najjednostavniji i najpoznatiji u testiranju kompletnog lokomotarnog sustava i primjenjiviji široj populaciji, rekreativcima i sportašima. MBS itekako primjenjiv, isto se odnosi na testiranju kompletnog lokomotarnog sustava i pojedinih zglobnih sustava , ali opširniji sustav testiranja koji mogu koristiti rekreativci, sportaši i djeca. SEBT manje poznat i više je namijenjen za sportaše te bolju primjenu testiranja pojedinih zglobova, ali zbog dinamičkog protokola izvođenja i težeg određivanja standarda visine pojavljuju se poteškoće u preciznom detektiranju završne točke dosega. Y Balance Test je daleko jednostavniji od SEBT-a, ali manje se koristi od prva 2 navedena testa jer nije toliko primjenjiv široj populaciji i više se odnosi na pojedine zglobove i njihove disfunkcije te teži je za izvesti.


FMS kratki osvrt

Robert Buronji